НАЈНОВА АНАЛИЗА: АВГУСТ – ТРОПСКИ БРАНОВИ И РЕЛАТИВНО СУВ!

Според најновите анализи со кој разполагаме месецот август ќе биде надпросечно топол додека врнежите ќе бидат подпросечни што значи ќе имаме повеќе сушно време од колку период со врнежи.

Со оглед на оваа ситуација може д аочекуваме подолготрајни Африкански бранови кој ќе ги имаме уште од самиот почеток на август месец и температурите ќе бидат надпросечни и насекаде ќе се искачуваат над 30 степени додека во централните и во југоисточните предели и над 40 степени.

Освен во Македонија релативно сушното и многу топло време ќе го има над целиот Балкански полусотров а поради ова растат шансите и за шумски пожари.

НАПОМЕНА: Со оглед на тоа дека се работи за долгорочна прогноза истата има услови понатаму и да се менува во зависност од воздушните маси и стрења но сепак доколку ова се случи навремено ќе бидете информирани.

За нови и детални информации околу временската состојба во државава следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

43 Прегледи

ТРОПСКИ БРАН: И ВО МАКЕДОНИЈА ТЕМПЕРАТУРИТЕ ЌЕ ОДАТ ДО И НАД 40°C!

Почитувани граѓани се до крајот на оваа недела територијата на Македонија ќе биде под влијание на МНОГУ ТОПЛА воздушна маса која продира од северните предели на Африка и која ќе услови МНОГУ ВИСОКИ температури на воздухот.

Времето ќе биде сончево додека максималните температури ќе се искачуваат во интервалот од 31 до 39 степени додека во централнит еи во југоисточните предели особено кон крајот на неделава истите ќе се искачат до па дури и над 40 степени.

Според моменталните анализи со кој располагаме услови з алокална нестабилност ќе има за време на викендот кој доаѓа и тоа особено во недела но сепак детали околу ова и секако доколку остане вака наскоро.

За нови и детални информации околу временската состојба во државава следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

27 Прегледи

ВОНРЕДНА ПРОГНОЗА: ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА БИДАТ КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ А ГАЗДИТЕ И НАДЛЕЖНИТЕ ДА РЕАГИРААТ! (МНОГУ ВАЖНИ СОВЕТИ)!

Почитувани граѓани веќе сите знаете дека нашиот медиум е најреален кога станува збор за временската состојба во нашата држава па дури и надвор од неа па затоа следново да го сватите сериозно и да нема некој несакани реакции затоа што токму ова се работи за доброто на нашите граѓани: Со оглед на тоа дека територијата на Македонија во следните денови што значи подол период или поточно цела оваа недела ќе биде под влијание на Африкански бран и многу топла воздушна мас акоја ќе услови МНОГУ ВИСОКИ температури на воздухот кој насекаде ќе се искачат над 30 степени и ќе бидат во интервалот некад еод 30 до 39 степени меѓутоа кон крајот на оваа недела истите ќе растат и во централните и во југоисточните предели ќе с еискачат до 40 степени.

НАПОМЕНА: Овие температури се мерат под сенка додека истите на сонце се многу повисоки (дури за околу 10 степени).

СОВЕТ: Газдите на фирмите и слично на своите работници да им го скратат работното време додека на хронично болните и на тие кој не можат да го поднесуваат ова пеколно време да им се даде принуден одмор се додека овој тропски бран не заврши.

Оние кој работаат на отворено (мајсторите и други) во никој случај да не претстојуваат директно на сонце или пак да се одложи работата за понатаму односно кога овој тропски бран ќе помине.

СЕ НАДЕВАМЕ ДЕКА ГАЗДИТЕ НА ФИРМИТЕ И СЕКАКО НАДЛЕЖНИТЕ ОВА ЌЕ ГО СВАТАТ СЕРИОЗНО И ЌЕ ПОСТАПАТ СПОРЕД ОВАА ИНФОРМАЦИЈА.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

32 Прегледи

ВОНРЕДНО: БАЛКАНОТ ПОЛЕКА ВЛЕГУВА ВО ПОРТОКАЛОВА И ЦРВЕНА ПРЕДУПРЕДУВАЧКА ФАЗА!

Од денес (31.07.2017) територијата на Балканскиот Полуостров полека влегува во портокалова и црвена предупредувачка фаза која е највисок степен за предупредување. Токму ова е поради веќе споменатиот ЕКСТРЕМНО ТОПОЛ АФРИКАНСКИ бран кој ќе ја зафати целата територија на Балканот.

Температурите кои се очекуваат ширум Балканот ќе бидат ЕКСТРЕМНО високи и на многу места ќе се искачат дури над 40 степени а понекаде дури и до околу 45 степени (овие температури с емерат под сенка додека на сонце температурите се многу повисоки, дури з аоколу 10 степени).

Во Македонија температурите оваа недела ќе се искачуваат во интервалот од 30 до 38 степени додека во централните и во југоисточните предели истите се очекува да се искачат до 40 степени (НАПОМЕНА: Овие температури се мерат под сенка).

И покрај тоа што кај нас веќе има смртни случаи поради Африкаснкиот бран и поради неподносливата топлина сепак надлежните не издаваат никакво предупредување за луѓето да се заштитат и газдите на фирмите на своит еработници да им го сратат работното време додека оние кој се хронично болни да им дадат принуден одмор.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

24 Прегледи

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈАТА: БАЛКАНОТ ЌЕ ГОРИ! (ОПАСНОСТ И ОД ПОЖАРИ)!

Почитувани граѓани како од Македонија па така и од Балканот детално ја разгледавме ситуацијата: Пред нас е екстремно топол Африкански бран но и претежно сончево, многу топло и стабилно време само ретко на Балканот е можна нестабилност.

Температурите кои се очекуваат ширум Балканот во текот на следните денови ќе бидат ЕКСТРЕМНО ВИСОКИ па така на многу места температурите на воздухот ќе се искачуваат над 40 степени а понекаде дури до околу 45 степени (зборуваме за температури под сенка) додека на сонце ќе биде МНОГУ ПОТОПЛО.

Ситуацијата е таква што поради овој ектремно топол бран прогласена е и опасност по животот на граѓаните затоа КРАЈНА ПРЕТПАЗЛИВОСТ!

Мора да напоменеме дека во ваква ситуација можна е појава и на ПОЖАРИ па затоа крајна претпазливост и за ова.

За Македонија следно: Максимум на температурите од 30 до 39 степени (под сенка) меѓутоа кон крајот на неделата температурите ќе растат но детали околу ова наскоро.

За нови и детелни информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

42 Прегледи

БАЛКАНОТ ЌЕ ГО ПОГОДИ ЕКТРЕМНА ТОПЛИНА КОЈА Е ОПАСНА ПО ЖИВОТ!

Со самиот почеток на новиот месец (август) територијата на Балканскиот Полуостров ќе биде зафатена од ЕКСТРЕМНО ТОПЛА воздушна маса која веќе продира од северните предели на Африка.

За разлика од кај нас каде максимумот на температурите во најголем дел од новата недела ќе се искачува во интервалот од 30 до 39 степени во Србија, Босна и во Хрватска ќе биде МНОГУ ПОТОПЛО каде максималните температури на многу места ќе се искачуваат над 40 степени а понекаде дури и до 43, 44 степени.

Со оглед на тоа дека се работи за ектремни вредности нормално дека постои опасност врз животите на граѓаните затоа истите да ги слушаат советите од лекарите и да се заштитуваат а доколку излегуваат со себе да понесат заштитна опрема односно капа и очила за сонце.

Нови детални околу овој ЕКСТРЕМНО ТОПОЛ бран наскоро.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

50 Прегледи

СЛАВЧО ПОПОСКИ: БИМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА ЗА СИТЕ ГРАЃАНИ!

Со оглед на тоа дека на видик нема некој нагли промени на времето па така биометеоролошките услови ќе бидат нешто поповолни.

Сепак и покрај ваквата ситуација поради пеколните горештини и поради поголемата влажност во воздухот во текот на ноќните часови оние кој не можат да ги поднесат овие горештини ќе осеќаат мачнина, многу топлина но и спарина поради влажноста која веќе ја споменавме.

Граѓаните конечно на подолг период можат да здивнат од наглите промени на временската состојба.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

29 Прегледи

АНАЛИЗА: ДОЛГО ЗАДРЖУВАЊЕ НА АФРИКАНСКИОТ ТРОПСКИ БРАН!

Според најновите анализи на времето кој ги направивме и понатаму стои тоа дека африканскиот тропски бран долго ќе се задржи над нашата териотрија но и над целиот Балкански Полусотров па поради тоа ќе се задржи претежно стабилното, суво и МНОГУ ТОПЛО време со мали услови иза ретка појава на краткотраен дожд и ретки грмежи во попладневните часови и тоа во планинските предели.

Максимумот на температурите во текот на новата недела ќе се искачува во интервалот од 30 до 38 степени меѓутоа некаде кон крајот на истата како и за време на следниот викенд температурите уште повеќе ќе се покачуваат па така во централните и во југоисточните предели ќе се искачат до 40 степени.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

35 Прегледи

НЕДЕЛНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО!

Во текот на оваа недела можеме да кажеме дека помина во знакот на релативно топло време иако имаше и денови со променливи временски услови и повремени освежувања и тоа поради резултат на посвеж воздух од север, северен ветер но и локална нестабилност проследена со пороен дожд и грмежи.

Во текот на новата наредна работна недела која доаѓа ќе имаме вистинско лето и вистински летни температури на воздухот, врнежите кои беа најавени за некои денови од неделата за која зборуваме се укинуваат со што според новите анализи на времето ќе продолжи стабилното, суво и многу топло време и тоа поради продорот на многу топол воздух кој продира од северните предели на Африка.

Температурите на воздухот кој се очекуваат во текот на новата работна недела се очекува да се искачуваат во интервалот од 30 до 38 степени меѓутоа кон крајот на неделата како и за време на претстојниот викенд во централните и во југоисточните предели истите се очекува да се искачат во 40 степени.

За нови и по потреба обновени прогнози околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

36 Прегледи

ПРВАТА ДЕКАДА НА АВГУСТ: АФРИКАНСКИ БРАН И МНОГУ ТОПЛИНА! (АНАЛИЗА)

Според моменталните анализи кои ги изработивме со помош на најпрецизните метеоролошки модели во светот првата декада на месец август ќе помина во знакот на многу жешко време со многу високи температури на воздухот.

Температурите на воздухот кој с еочекуваат ќе бидат повисоки од просечните а што се однесува до врнежите според моменталните анализи нестабилност и локални врнежи се очекува во периодот некаде од 5 до 7 август но оваа ситуација континуирано ќе се следи и доколку овие информации околу нестабилноста бидат официјални навремено ќе бидете информирани од наша страна.

За време на оваа декада температурите на воздухот ќе се искачат во интервалот од 30 до 38 степени додека во централните и во југоисточните предели температурите е можно да се искачат до 40 степени.

НАПОМЕНА: Со оглед на тоа дека се работи за прогноза з аподолг временски период промени на истата се можни но како што кажавме навремено ќе бидете информирани за се.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

41 Прегледи