СИТЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: ПОГЛЕДНЕТЕ ЗОШТО ИМАМЕ *КРВАВА МЕСЕЧИНА*!

Почитувани граѓани сите се запрашувате зошто овие денови месечината има крвава боја па еве за вас едно струшно објаснување: До Крвава Месечина доаѓа кога ќе дојде до продор на екстремно топол бран како што сме сега ние и секако за време на летните тропски ноќи, во текот на денот сончевото зрачење е ЕКСТРЕМНО со УВ ИНДЕКС до околу (10). Исто така во текот на ноќите за време на екстемно топлиот бран имаме нешто повисока релативна влажност во воздухот.

Мора да напоменеме дека веќе е започнат транспорт на прашина и песок од Сахара и се на се токму ова влијае на Крвавата Месечина.

За жал некои за да направат паника околу ова изјавуваат дека доаѓа крај на светот што нема никаква врска и навистина е многу смешно.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

26 Прегледи

МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ДОЛГОТРАЕН ЕКТРЕМНО ТОПОЛ БРАН! ТЕМПЕРАТУРИТЕ ЌЕ ОДАТ ДО БЛИЗУ 45°C!

До крајот на оваа но и на почетокот на следната недела територијата на Македонија ќе биде под влијание на ЕКСТРЕМНО ТОПОЛ воздух кој струи од северните предели на Африка кон нашата територија и истиот ќе услови да имаме сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО време со мала до умерена локална облачност и со слаб до умерен ветер од променлив правец.

Температурите на воздухот кој се очекуваат за време на овој долготраен екстремно топол Африкански бран ќе се искачуваат насекаде над 35 степени односно истите ќе се движат во интервалот од 35 до 42 степени додека во централните и во југоисточните предели но и во Скопско температурите се очекува да се искачат дури до околу 45 степени.

Мора да напоменеме дека овие температури се мерат под сенка додека на сонце истите се многу повисоки па така на сонце во најтоплите региони не се исклучува можноста температурите на сонце да се искачуваат дури до околу па и над 55 степени.

УВ ИНДЕКСОТ ќе има МНОГУ ВИСОКА вредност и ќе изнесува околу 10.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Поради оваа настаната ситуација граѓаните се советуваат да не излегуваат на сонце во најтоплиот период од денот, доколку излезат задолжително со себе да си понесуваат капа и очила за сонце и да примаат многу течности.

Старите и изнемоштени лиза ЗАДОЛЖИТЕЛНО да останат во своите домови.

За нови и детални информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

 

41 Прегледи

ЦЕЛИОТ РЕГИОН ВО ЦРВЕНО – МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ПОДГОТВИ!

Под влијание на изразениот Африкански бран кој го зафати целиот Балкански Полупстров целиот регион влегува во црвено што значи температурите на воздухот на многу места ќе с еискачиваат над 40 степени (веќе знаете дека се работи з атемператури кој се мерат под сенка додека на сонце истите се многу повисоки).

Овој изразен Африкански бран ќе се задржи до самиот крај на оваа и почетокот на следната недела што значи иситот како што веќе најавивме ќе биде долготраен.

Детални информации з аМакедонија следуваа тво текот на денот.

За нови и детални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ

 

24 Прегледи