ЗАПОЧНАА ОБИЛНИТЕ ДОЖДОВИ ВО ЗАПАДНА МАКЕДОНИЈА (ВОНРЕДНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО)

Под влијание на силниот циклон кој се разви над Италија во западните предели од државава веќе има обилни врнежи од дожд а локално овие врнежи се проследени и со грмежи и тоа во северозападниот дел од државава.

БИТНА РАБОТА: Во следните 24 часа па дури и повеќе обилни дождови ќе има во западните предели од државава но овие врнежи полека ќе се шират и на остатокот од нашата држава па така на многу места ќе падне ГОЛЕМА количина на воден талог и тоа некаде над 45 л/м2 додека во западните предели за време на овој влажен бран и силен циклон ќе падне и ОГРОМНО количество на вода ( локално и преку 100 л/м2). Снег ќе паѓа само на високите планини.

Локално ќе има услови за нестабилност проследена со поројни врнежи и грмежи.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

30 Прегледи

НАЈПОЗНАТИОТ МЕТЕОРОЛОГ СО ИНТЕРЕСНА АНАЛИЗА: ШТО БИ СЕ СЛУЧУВАЛО ДОКОЛКУ ОВОЈ ЦИКЛОН БИ БИЛ СНЕЖЕН?! :)

Почитувани граѓани се наоѓаме под влијание на навистина МНОГУ СИЛЕН ЦИКЛОНСКИ СИСТЕМ кој се разви над Италија. Овој циклон носи ПРЕМНОГУ ДОЖД и тоа најмногу во западните предели каде локално за време на овој силен циклон ќе наврнат дури преку 100 л/м2 вода а сето ова е проследено со ЗАСИЛЕН до СИЛЕН ветер од јужен и од југоисточен правец кој на некои места ќе достигнува брзина и до околу 100 км/час.

Сепак да преминеме на главното за овој пост и навистина премногу интересно а тоа е што би се случувало доколку овој циклон би бил снежен? Буквално би се блокирале поради интензивните снежни врнежи затоа што во ваква ситуација на многу места во државава би наврнал и до околу половинја а на западот и до метар снег а станува збор и за некои пониски предели што значи повисоките и високит епланини би добиле и прелу еден па и еденипол метар снег. Сепак што е тука е што значи ваквата ситуација ќе ја очекуваме понатаму во текот на зимскиот период.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

48 Прегледи

ЗАБЕЛЕЖАН ЗАМРЗНАТ ДОЖД ИЗМИНАТАТА НОЌ – ОВА Е ПОЧЕТОК: ДОАЃА МНОГУ ДОЖД!

Под влијание на силен циклон кој се разви над Италија уште од изминатата ноќ во западните предели имаше врнежи од дожд а започна да дува засилен јужен и југоисточен ветер. Поради топлиот воздух кој се наоѓаше на горниот дел од Атмосферата и ладниот на долниот дел од истата локално на запад е забележана и појава на замрзнат дожд. Токму ова доаѓа поради тоа што на горниот дел од Атмосферата водата е сеуште незамрзната но со самиот пад на долниот дел од Атмосферата истата секундарно замрзнува и на земјата паѓа во вид на замрзнат дожд со што на земјата секундарно се прави поледица која е многу опазна за сообраќајот но и за граѓаните.

Сепак ова е почеток. Како што знаете понатаму доаѓа МНОГУ ДОЖД и на многу места ќе наврнат преку 45 л/м2 воден талог а vo zapadnite predeli lokalno i preku 100 l/m2. До самиот крај на денешниот четврточен ден ќе дива и ЗАСИЛЕН до СИЛЕН ветер од јужен и од југоисточен правец кој на некои места ќе достигнува брзина до 100 км/час.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Поради обилните дождови можни се локални поројни поплави како и зголемување на нивоата на езерата како и на речните корита а поради силниот ветер кој се очекува од оваа ноќ ве советуваме да внимавате каде се движите а вашите автомобили да ги засолнете односно да не ги ставате во близина на дрвјата.

Исто така за време на овој МОЌЕН влажен бран можна е и локална нестабилност проследена со поројни врнежи од дожд и грмежи особено во источните предели од државава.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

45 Прегледи

ВОНРЕДНО НА ПОПОСКИ: ОВАА НОЌ МОЖНОСТ ЗА ЗАМРЗНАТ ДОЖД ПОРАДИ ГОРНИОТ ТОПОЛ И ДОЛНИОТ СТУДЕН ВОЗДУХ!

Почитувани граѓани оваа ноќ како и утре во утринските и раните претпладневни часови во делови од државава посебно во западните предели ќе има услови за замрзнат дожд и појава на голомразица. Зошто се случува токму ова? Горниот дел од Атмосферата е под влијание на топла воздушна маса и јужно струење додека долниот дел од истата е постудена и со самиот пад на капката дожд кога ќе се судри со студениот воздух од долниот дел од Атмосферата се замрзнува и на земјата паѓа во вид на замрзнат дожд и со самото ппадинање земјата секундарно замрзнува па затоа ги советуваме фраѓаните во ваква ситуација да бидат крајно претпазливи.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

47 Прегледи

МЕТЕОРОЛОГОТ ПОПОСКИ СО НАЈНОВА АНАЛИЗА: ГОЛЕМАТА БУЧАВА ОД ЕЗЕРАТА ПРЕДЗНАК ЗА СИЛЕН ВЕТЕР!

Почитувани граѓани во овие доцни вечерни кон ноќни часови од езерата низ нашата држава посебно од Охридското Езеро може да се почувствува ГОЛЕМА БУЧАВА и бранови кои се знак на силното јужно воздушно струење кое е веќе започнато а веќе оваа ноќ кон утринските часови од утрешниот ден (четврток) ќе започне и ветерот од јужен и од југоисточен правец кој ќе биде со ЗАСИЛЕН до СИЛЕН интензитет и на некои места ќе достигнува брзина до околу 100 км/час и истиот ќе се задржи до крајот на утрешниот члетврточен ден.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

44 Прегледи

НАЈПОЗНАТИОТ МЕТЕОРОЛОГ ПОПОСКИ СО ДЕТАЛНА АНАЛИЗА ОКОЛУ ЦИКЛОНИШТЕТО ОД 997 HTP КОЕ СЕ РАЃА И ЌЕ НЕ ПОГОДИ!

Циклоништето кое се развива над Италија е МНОГУ МОЌНО па така воздушниот притисок во центарот на ова ЦИКЛОНИШТЕ изнесува 996 htp и најпрво ќе ја зафати соседна Албанија оваа вечер а кон утринските часови од утрешниот четврточен ден ќе започне д аја зафаќа и западна Македонија условувајќи ИНТЕНЗИВНИ врнежи од дожд. Во следните неколку денови овие ќе се рашират насекаде низ државава.

Во Албанија се очекуваат ЕКСТРЕМНИ количества на вода и тоа преку 200 л/м2 со што големи се шансите за локални поплави кои може да бидат ОПАСНИ за граѓаните а ОГРОМНО количество на вода ќе има и во западна Македонија овие денови и тоа од преку 100 л/м2 вода па така се зголемуваат условите за зголемување на езерата низ државава како и на речните водотеци а не се исклучува можноста и за локални поројни поплави а сето ова ќе биде проследено и со ЗАСИЛЕН до СИЛЕН ветер од јужен и од југоисточен правец кој на некои места ќе има удари до околу 100 км/час а можна е и локална нестабилна облачност проследена со поројни врнежи од дожд и грмежи.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Поради обилните дождови можни се локални поројни поплави како и зголемување на нивоата на езерата како и на речните корита а поради силниот ветер кој се очекува од оваа ноќ ве советуваме да внимавате каде се движите а вашите автомобили да ги засолнете односно да не ги ставате во близина на дрвјата.

Исто така за време на овој МОЌЕН влажен бран можна е и локална нестабилност проследена со поројни врнежи од дожд и грмежи особено во источните предели од државава.

 

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

29 Прегледи

МАКЕДОНИЈА НА УДАР НА ИНТЕНЗИВНИ ВРНЕЖИ И СИЛЕН ВЕТЕР – ВНИМАНИЕ! (ДЕТАЛНА АНАЛИЗА НА ПОПОСКИ)

Најпрвин западна Македонија и тоа уште од оваа ноќ а во текот на следните денови и целата територија на државава ќе биде под влијание на СИЛЕН ЦИКЛОН кој се развива над Италија и истиот циклон понатаму ќе условува ИНТЕНЗИВНИ врнежи од дожд и истите ќе бидат проследено со ЗАСИЛЕН до СИЛЕН ветер од јужен и од југоисточен правец кој на некои места ќе има удари до околу 100 км/час а поради силното јужно воздушно струење за време на овој влажен бран врнежи од снег ќе има само на највисоките планински предели.

Најинтензивни врнежите овој период ќе бидат во западаните предели каде локално се очекува да наврне ОГРОМНО количество на вода и тоа преку 100 л/м2 воден талог.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Поради обилните дождови можни се локални поројни поплави како и зголемување на нивоата на езерата како и на речните корита а поради силниот ветер кој се очекува од оваа ноќ ве советуваме да внимавате каде се движите а вашите автомобили да ги засолнете односно да не ги ставате во близина на дрвјата.

Исто така за време на овој МОЌЕН влажен бран можна е и локална нестабилност проследена со поројни врнежи од дожд и грмежи особено во источните предели од државава.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

30 Прегледи

СЕ РАЃА ЦИКЛОНИШТЕТО КОЕ НОСИ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО НА ВОДА! (АНАЛИЗА)

Слободно ова кое го гледате на горната метеоролошка карта може да се нареше ЦИКЛОНИШТА затоа што навистина е многу СИЛНО и носи ОГРОМНО количество на врнежи и СИЛНИ ВЕТЕРИШТА. Воздушниот притисок во центарот на овој циклон е МНОГУ НИЗОК и тоа дури 996 htp. Најпрвин многу лошо време ќе има соседна Албанија каде до петок локално во оваа држава можно е д аима и локални поплави кои се ОПАСНИ за човечките животи поради тоа што се очекува да наврнат преку 200 л/м2. Овие врнежи ќе се префрлаат најпрвин во западна а потоа и во целата територија на нашата држава па така во западните предели локално ќе наврнат дури пркеу 100 л/м2 вода а на другите места до околу па и преку 50 л/м2 вода а ќе има услови и за локална нестабилност проследена со поројни врнежи и грмежи. Сето ова ќе биде проследено и со засилен, на некои места и СИЛЕН ветер од јужен и од југоисточен правец со удари и до околу 100 км/час.

ПРЕДУШРЕДУВАЊЕ: Со оглед на обилните врнежи можни се локални поројни поплави како и зголемување на речните водотеци како и на езерата во државава а поради силниот ветер граѓани се советуваат да внимаваат каде се движат и своите автомобили да ги ставан на безбедно односно подалеку од дрвјата.

Снег ќе паѓа само на високите планински места во државава.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

50 Прегледи

НЕПОГОДА: АЛБАНИЈА НА УДАР НА ПОТОП! (АНАЛИЗА НА МЕТЕОРОЛОГОТ ПОПОСКИ)

Соседна Албанија од оваа ноќ ќе биде на удар на СИЛЕН циклон кој ќе условува МНОГУ ОБИЛНИ врнежи од дожд проследени со локални грмежи и услови за град како и СИЛЕН ветер со удари и до 100 км/час. До овој петок на многу места од оваа држава ќе наврне ОГРОМНО количество на воден талог и тоа преку 100 л/м2 а локално дури и преку 200 литрни дожд на м/2. Поради ваквата ситуација големи се шансите за ЛОКАЛНИ ПОПЛАВИ кои би можеле да бидат опасни по животот на граѓаните.

Ги ПРЕДУПРЕДУВАМЕ сите наши граѓани кој овие денови планираат да патуваат во соседна Албанија ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ТОА ДА НЕ ГО ПРАВАТ поради оваа временска непогода. Исто така ОГРОМНО количество на дожд ќе падне и во западна Македонија (преку 100 л/м2) па така и токму овдека има услови за локални поројни поплави како и зголемување на нивото на реките.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

49 Прегледи

СИЛНИТЕ ВЕТРИШТА И СИЛНОТО ЈУЖНО ВОЗДУШНО СТРУЕЊЕ ЌЕ ПРЕДИЗВИКААТ ТРАНСПОРТ НА ПРАШИНА ОД САХАРА!

Поради силното јужно воздушно струење кое ќе започне од доцна попладнево и вечерва ќе започне и транспортирање на прашина и на песок од пустината на Сахара. Ветерот од јужен и од југоисточен правец ќе започне да се засилува по интензитет веќе од вечерва и во текот на ноќта кон утрешниот ден (четврток) а ќе продолжи и до крајот на утрешниот ден (четврток) и ќе биде со засилен на некои места и со СИЛЕН интензитет и ќе достигнува брзина до околу 100 км/час.

ВАЖНО: Во случај на силен ветер внимавајте каде се движите и секако вашите автомобили да ги ставате на безбедно односно да не се во близина на дрвјата.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

47 Прегледи