ЕКСКЛУЗИВНО ОД ПОПОСКИ: ЗА ЛЕДЕНАТА ЗИМА ВО САД И ПРОЛЕТТА КАЈ НАС

Додека ледената зима во изминатиот период замарзна голем дел од САД кај нас владеат невообичаено високи температури на воздухот и истите се повисоки од просечните дури за околу 10тина степени а во регионот и повеќе.

Во делови од Балканскиот Полуостров температурите на воздухот веќе се искачија до 20 степени а сето ова предизвикаа расцутување на овошките и будење на природата.

Од друга страна пак во САД се мерат температури од дури -40 степени. Поларните јадра над САД но и над Атлантикот кај нас условуваат продор на значително потопла воздушна маса која продира од јужните географски широчини и токму поради ова пирум Балканот и кај нас во изминатиот временски период се мереа навистина пролетни температури на воздухот а снежните врнежи како на пониските така и на повисоиките места и тоа како недостигаат барем засега.

Се на се на крај за сето ова можеме да заклучиме дека виновник за тоа што сеуште не уживаме во зимските бајки е виновен САД.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

77 Прегледи

СПУШТАЊЕ НА ПОСТУДЕН ВОЗДУХ: СНЕГ ВЕЕ ВО МАКЕДОНИЈА!

Во овие рани вечерни часови поради падот на температурите на воздухот во западните планински предели има врнежи од снег со поинтензивен карактер и тоа повеќе во Мавровско и тоа на повисоките предели.

На другите пониски места има локални врнежи од дожд и тоа како што веќе напоменавме претежно на западот од државава.

СПослаби локални врнежи од дожд на ниските и снег на панините а особено на северот слаби врнежи од снег ќе има и на побисоките места и тоа некаде од 700 – 800 метри па нагоре.

Ќе започне да дува слаб до умерен ветер од североисточен и од источен правец.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

39 Прегледи

СТУДЕН БРАН ДОАЃА ЗА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА – ЌЕ ДОНЕСЕ СНЕГ! (АНАЛИЗА)

Оваа година православната нова година ќе ја дочекаме во знакот на зимски услови поради тоа што од север ќе има продор на значително постуден воздух а нема да недостигаат ниту пак врнежите.

Во недела и во понеделник ќе има повремени врнежи и тоа од дожд и од снег на пониските места особено на југозападот додека на повисоките места и на планините ќе паѓа снег каде ќе се формира а таму каде што има ќе се зголеми снежната покривка.

На северот и истокот на државава снег ќе вее и во некои од градовите што значи на помала надморска височина и на тие места можно е формирање на потенка снежна покрвика а ќе дува и слаб до умерен ветер претежно од југоисточен правец.

Што се однесува до температурите на воздухот максималните дневни ќе се искачуваат во интервалот од 0 до 6 степени.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

47 Прегледи

ПРЕД ПРОДОРОТ НА СТУДЕНИОТ ВОЗДУХ И СНЕГОТ: ПОГЛЕДНЕТЕ ШТО НЕ ЧЕКА ВО СЛЕДНИТЕ ДВА ДЕНА

Пред продорот на студениот воздух поточно во следните два дена во државава ќе се задржи претежно облачно со локални слаби врнежи од дожд на ниските додека на повисоките места и на планините ќе провејува снег. Слабо провејување на снег можно е и на некои места од над 700 – 800 м.н.в. Ќе започне да дува слаб до умерен ветер од североисточен и од источен правец.

Овие два дена максималните дневни температури на воздухот ќе се искачуваат во интервалот од 4 до 10 степени.

Дополнително заладување на времето и врнежи од дожд и снег ќе има во недела и во понеделник. Снег ќе има и во некои од градовите.

Детална анализа на времето околу ова очекувајте во текот на денешниот ден.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ и на КОСТАДИН ПАВЛОВ

39 Прегледи