ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ – НАВРЕМЕНО ДА СЕ ИНФОРМИРАМЕ И ЗАШТИТИМЕ ОД ВРЕМЕНСКИ НЕПРИЛИКИ

Почитувани граѓани сите знаеме што се случи ноќта неделата кон понеделникот кога во несреќен случај кај планината Ниџе поради големото снежно невремеивотот го загубија два премлади човечки животи. Затоа јас самоволно решив да ве информирам како навремено да се заштити ме од вакви временски неприлики.

1 Најважно е најпрвин да се информираме какво време не очекува за време додека претстојуваме на одредено место или скијачки центар.

2 Редовно д аги следиме метеоролошките информации дури и од планина затоа што времето често знае да изненади во последен момент.

3 Да бидеме крајно претпазливи додека патуваме и тоа особено во случај на вакво време кога има многу снег на планинските превои и скијачките центри поради што можна е и голомразица која дополнително би ја влошила состојбата на патиштата.

4 Во случај на интензивни снежни врнежи ЗАДОЛЖИТЕЛНО е да се претстојува во викендичките и да не се излегува на прошетки.

5 Во случај на невреме а сеуште не сме тргнале на пат низ планините во никој случај тоа да не сме го направиле со цел да не дојде до несакана ситуација и да го доложиме патувањето и претстојот на планините или на скијачките центри.

Почитувани овие ви се најкорисните совети кој ЗАДОЛЖИТЕЛНО мора да ги практикуват едодека претстојувате на планина и или на скијачките центри.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

46 Прегледи

ВНИМАНИЕ – ЦИКЛОН: МАКЕДОНИЈА ВЛЕГУВА ВО ЖОЛТА И ПОРТОКАЛОВА ПРЕДУПРЕДУВАЧКА ФАЗА

Почитувани граѓани како што претходно најавивме во текот на утрешниот ден (вторник) нашата територија ќе подпадне под влијание на циклонска активност која ќе услови нови поинтензивни врнежи кој ќе бидат претежно од дожд на ниските и снег на повисоките места и на планините.

Снежната граница можно е да се спушти и нешто под 1000 м.н.в и тоа во северните, северозападните, западните и во југозападните предели на државава.

Погледнете ја најновата анализа направена од пред некој час:

Утре (вторник) во текот на претпладнето ќе има услови за слаб локален дожд и снег на повисоките места и на планините и тоа претежно на запад.

Меѓутоа под влијание на нов циклон од Медитеранот од попладневните часови од запад врнежите ќе се интензивираат и до вечерта ќе се прошират насекаде низ државава.

На ниските места ќе врне претежно дожд додека на повисоките места и на планините ќе има врнежи од снег и особено на запад и северозапад на планинските предели ќе дојде до ЗНАЧИТЕЛНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ на белата покривка. Снежната граница на север, северозапад, запад и на југозапад би можела да се спушти и до околу 800 м.н.в.

Ќе има услови и за ретка појава на грмежи а ќе дува и умерен до засилен ветер од југоисточен правец.

Врнежите ќе бидат ПОИТНЕНЗИВНИ и локално ќе наврнат нови над 30 л/м2 воден талог додека на планините на северозападот и на западот снежната покривка ќе се зголеми за околу па дури и за повеќе од 20 цм.

НАПОМЕНА: Поради поинтензивните врнежи кој ни доаѓаат повторно е можно ЗГОЛЕМУВАЊЕ на водотеците како и езерата во државава па добро е да се ВНИМАВА поради нивно евентуално и локално излевање.

НАПОМЕНА: Поради ваквата ситуација северозападот на Македонија утре (вторник) влекува во ПОРТОКАЛОВА а останатите во ЖОЛТА ПРЕДУПРЕДУВАЧКА ФАЗА.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

38 Прегледи

ГОЛЕМА ВНИМАТЕЛНОСТ И ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ – НОВО СНЕЖНО НЕВРЕМЕ НА ПЛАНИНСКИТЕ ПРЕВОИ И СКИЈАЧКИТЕ ЦЕНТРИ

Почитувани граѓани овој пост ќе го искористиме за тоа да ги предупредиме на сите граѓани кој утре (втоник) па и среда планираат да патуваат према планинските превои и скијачките центри дека толкму овие места се наоѓаат пред ново снежно невреме и интензивни снежни врнежи кој во северозападните и западните планински предели ќе ја зголемат снежната покривка дури за повеќе од 20 сантиметри.

Да напоменеме дека поради ветерот кој повторно се очекува и ќе биде од јужен и од југоисточен правец има услови за појава на снежни наноси.

ВАЖНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Со ова особено северозападниот дел на државава влегува дури и во ПОРТОКАЛОВА ПРЕДУПРЕДУВАЧКА фаза поради интензивните снежни врнежи кој ќе ги има па поради ова ги предупредуваме возачите да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ и да не се движат по планинските места за време на овој циклон.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

32 Прегледи

НОВ ЦИКЛОН ДОАЃА НАД МАКЕДОНИЈА – ЗНАЧИТЕЛНИ ВРНЕЖИ – ДОЖД И СНЕГ И ЗНАЧИТЕЛНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА БЕЛАТА ПОКРИВКА

Утре (вторник) во текот на претпладнето ќе има услови за слаб локален дожд и снег на повисоките места и на планините и тоа претежно на запад.

Меѓутоа под влијание на нов циклон од Медитеранот од попладневните часови од запад врнежите ќе се интензивираат и до вечерта ќе се прошират насекаде низ државава.

На ниските места ќе врне претежно дожд додека на повисоките места и на планините ќе има врнежи од снег и особено на запад и северозапад на планинските предели ќе дојде до ЗНАЧИТЕЛНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ на белата покривка. Снежната граница на север, северозапад, запад и на југозапад би можела да се спушти и до околу 800 м.н.в.

Ќе има услови и за ретка појава на грмежи а ќе дува и умерен до засилен ветер од југоисточен правец.

Врнежите ќе бидат ПОИТНЕНЗИВНИ и локално ќе наврнат нови над 30 л/м2 воден талог додека на планините на северозападот и на западот снежната покривка ќе се зголеми за околу па дури и за повеќе од 20 цм.

НАПОМЕНА: Поради поинтензивните врнежи кој ни доаѓаат повторно е можно ЗГОЛЕМУВАЊЕ на водотеците како и езерата во државава па добро е да се ВНИМАВА поради нивно евентуално и локално излевање.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

27 Прегледи