ГОЛЕМО СНЕЖНО НЕВРЕМЕ ВО ЗАПАДНА И ЈУГОЗАПАДНА МАКЕДОНИЈА – СНЕМУВА СТРУЈА И ГРМИ! АНАЛИЗА

Снежното невреме кое ги зафати западна и југозападна Македонија услови прекин на електричната енергија особено во селата кои се наоѓаат во овој дел на државава.

Исто така според најновите информации кој ги добиваме од граѓаните прекин на електричната енергија има баш и во центарот на Струга.

Интензивните снежни врнежи се проследени повремено со електрични празнења и појава на грмежи.

Снежната покривка до утрешниот ден (среда) наутро ќе се зголеми за околу па дури можно е и за повеќе од 50 сантиметри на планинските места на запад и северозапад додека на повисоките места за 20 до 30 цм а во котлините за 10 – 15 цм а можно е и повеќе особено на повисоките котлини.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

32 Прегледи

ЕКСКЛУЗИВНА АНАЛИЗА НА МЕТЕОРОЛОГОТ ПОПОСКИ: НА ГРАЃАНИТЕ ИМ АНАЛИЗИРАМЕ ЗОШТО ГРМИ КОГА ПАЃА СНЕГ

Почитувани граѓани оваа вечер ни се случува еден феномен кој е премногу чуден за граѓаните особено за југозападна Македонија каде покрај интензивните снежни врнежи оваа вечер има и појава на електрични празнења и грмежи кој се сосема очекувани и најавени од наша страна.

Многу од граѓаните се изјаснуваат дека ваквата работа не е на добро затоа што во текот на снежните врнежи има и појава на грмежи и на електрични празнења.

Најточната анализа околу тоа што точно ова значи и зошто се појавува следува сега:

Почитувани граѓани оваа вечер на висина имаме силно јужно и југозападно воздушно струење кое условува транспорт на МНОГУ ВЛАГА од Медитеранот а во исто време од север се спушта студена воздушна маса.

Кога студената воздушна маса од север ќе се судри со топлиот Медитерански воздух настанува вознемирување на Атмосферските тела со што доаѓа до развој на нестабилност проследена со грмежи.

Токму ние се наоѓаме на тој дел каде директно се судираат две воздушни маси па токму поради ова доаѓа до појава на електрични празнења и грмежи во текот на интензивните врнежи од снег кој ги имаме на запад и на југозапад од државава.

Секако ваквата ситуација и предзнак дека ќе наврне и значително количество снег кое може да создаде проблеми на запад и југозапад кое е и најавено претходно од наша страна.

Мора да напоменеме дека оваа ситуација ќе продолжи и во текот на целата ноќ кој ни претстојува.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

 

35 Прегледи

ЗАПАДНА И ЈУГОЗАПАДНА МАКЕДОНИЈА ДА ВНИМАВА – СНЕЖНО НЕВРЕМЕ ! УСЛОВИ ЗА СОЗДАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ!

Почитувани граѓани под влијание на силен циклон понатаму поточно до крајот на денов и вечерва како и ноќва кон денот среда западна и југозападна Македонија ќе добие ЗНАЧИТЕЛНА СНЕЖНА ПОКРИВКА и тоа посебно на планинските места каде истата ќе се сголеми дури и за околу половина метар додека на повисоките места за околу 20 – 30 сантиметри.

Снежна покривка ќе се формира и во котлините со височина некаде до околу 10 – 15 сантиметри а не се исклучува можноста локално и за повеќе.

Како што веќе најавивме можна е и локална нестабилност проследена со грмежи кој веќе се појавија на југозапад и истит ебеа ретки но сепак ги имаше.

Во другите предели ќе врне претежно дожд особено Долж Повардарието и на југоисток.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

 

31 Прегледи

НЕ СЕ ГЛЕДА ПРСТ ПРЕД ОКО – СНЕЖНА БУРА БЕСНЕЕ НА СКИЈАЧКИТЕ ЦЕНТРИ! НИКАКО ПРОШЕТКА И ИЗЛЕГУВАЊЕ!

Силниот циклон кој ја зафаќа нашата држава условува МНОГУ ИНТЕНЗИВНИ СНЕЖНИ врнежи поради што на скијачките центри не се гледа прст пред око а тоа можете да го погледнете на следните две фотографии со помош на камерите кои се наоѓаат на Попова Шапка и на Маврово:

Обилните врнежи ќе продолжат и натаму па така снежната покривка која се очекува поточно новата снежна покривка ќе се зголеми дури за околу половина метар.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Се предупредуваат сите граѓани кој се наоѓаат на овие скијачки центри да не се одалечуваат од нивните викендички поради несакана ситуација а оние кои планираат да патуваат кон истите да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ или да го одложат патувањето кога ќе се подобрат временските услови.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

28 Прегледи

СНЕЖНО НЕВРЕМЕ, ИНТЕНЗИВНИ ВРНЕЖИ И УСЛОВИ ЗА НЕСТАБИЛНОСТ СО ГРМЕЖИ! ДЕТАЛНА АНАЛИЗА

Во моментов од југозапад кон нашата територија ни се приближува нестабилна воздушна маса која освен интензивните врнежи од дожд и снег, понекаде и влажен снег и само снег на повисоките места и на планините ќе има услови и за локална појава на грмежи.

Долж Повардарието и во југоисточните предели ќе се задржат внежите од дожд.

Да објасниме дека ваквата појава при врнежи од снег да се појават и грмежи е поради јужното воздушно струење кое го имаме над нашата територија.

Снежна покривка ќе се формира и во некои од котлините особено оние кои се наоѓаат на надморска височина од 700 – 800 метрипа нагоре и тоа на северот, северозападот, западот и на југозападот нод државава додека на планинските места во северозападна и западна Македонија снежната покривка ќе се зголеми дури и за околу 50 сантиметри.

Ќе започне да дува умерен до засилен ветер од југоисточен правец кој ќе биде најмногу изразен на исток и Долж Повардарието.

НАПОМЕНА: Поради поинтензивните врнежи растат условите за зголемување на нивото на водотеците, реките и езерата низ државава па затоа на возачите ги советуваме да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ доколку патуваат покрај водотеците во случај на нивно излевање.

Оние пак кој планираат да патуваат и одат на планина или скијачки центри да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ и да не се шетаат низ планините во случај на интензивни снежни врнежи. Исто така крајна претпазливост и доколку патувате низ планинските превои.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

27 Прегледи

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ – НЕ ОДЕТЕ НА ПАТ: СНЕЖНО НЕВРЕМЕ И ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА БЕЛАТА ПОКРИВКА ДУРИ ЗА ОКОЛУ 50 ЦМ – ДЕТАЛИ

Под влијание на силен циклон како што веќе најавивме врнежите полека од запад се шират и во останатите предели на државава и се интензнивираат.

Најмногу врнежи ќе има на запад, локално на југоисток и исток ( нови над 30 л/м2 вода). Ќе има услови и за ретка нестабилност проследена со грмежи.

На повисоките места и на планините ќе има ИНТЕНЗИВНИ снежни врнежи каде на запад и северозапад на планините снежната покривка ќе се зголеми дури и за околу 50 цм.

На север, северозапад, запад и на југозапад врнежи од дожд и снег или влажен снег ќе има и во некои од котлините каде има услови да се формира бела покривка.

Како што и претходно најавивме ќе започне да дува умерен до засилен ветер од југоисточен правец кој најмногу ќе биде изразен Долж Повардарието.

НАПОМЕНА: Поради поинтензивните врнежи растат условите за зголемување на нивото на водотеците, реките и езерата низ државава па затоа на возачите ги советуваме да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ доколку патуваат покрај водотеците во случај на нивно излевање.

Оние пак кој планираат да патуваат и одат на планина или скијачки центри да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ и да не се шетаат низ планините во случај на интензивни снежни врнежи. Исто така крајна претпазливост и доколку патувате низ планинските превои.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

29 Прегледи

ЦИКЛОН НАД МАКЕДОНИЈА: ОЧЕКУВАЈТЕ ЗНАЧИТЕЛНИ ВРНЕЖИ – ДОЖД, СНЕГ, ЛАПАВИЦА И ВЛАЖЕН СНЕГ! НАЈНОВА АНАЛИЗА

Под влијание на циклонска активност најпрвон на запад а потоа и во останатите предели од државава ќе има врнежи од дожд на ниските и снег на повисоките места и на планините.

Исклучок ќе бидат северните, северозападните, западните и југозападните предели каде врнежите ќе бидат од дожд и снег низ некои од котлините додека на повисоките места и на планините ќе паѓа само снег каде ќе дојде до ЗНАЧИТЕЛНО зголемување на белата покривка.

Во северозападните и во запафнит епланински места снежната покривка ќе се зголеми дури за повеќе од 30 сантиметри.

Врнежите ќе видат ПОИНТЕНЗИВНИ па така на запад потоа локално на југ и истиок од државава ќе наврнат нови над 30 л/м2 воден талог. Можна е појава и на ретка нестабилност проследена со ретки грмежи.

Ќе започне да дува умерен до засилен ветер од југоисточен правец кој најизразен ќе биде Долж Повардарието.

НАПОМЕНА: Поради поинтензивните врнежи растат условите за зголемување на нивото на водотеците, реките и езерата низ државава па затоа на возачите ги советуваме да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ доколку патуваат покрај водотеците во случај на нивно излевање.

Оние пак кој планираат да патуваат и одат на планина или скијачки центри да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ и да не се шетаат низ планините во случај на интензивни снежни врнежи. Исто така крајна претпазливост и доколку патувате низ планинските превои.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

 

30 Прегледи