АНАЛИЗА: ПОЛАРНИОТ ВРТЛОГ И ТЕМПЕРАТУРИТЕ ОД -30°C ЌЕ ЈА ПРЕКИНАТ КЛИМАТОЛОШКАТА ПРОЛЕТ!

Поларниот вртлог кој со себе носи снежни врнежи и ЕКСТРЕМНО НИСКИ температури на воздухот кој ќе ја зафати буквално цела Европа и во делови од истата температурите на воздухот ќе ги спушти дури и околу па и под -30°C и токму ова ќе ја прекине климатолошката пролет која почнува на 1ви Март.

Ширум Европскиот Континент како и во поголем дел од Балканскиот Полуостров за време на овој период температурите на воздухот ќе бидат пониски од вообичаените дури и за 20 степени.

Температурите на воздухот во делови на Балканот ќе паднат и под -20 степени а истиот за време на овој викенд како и на почетокот на следната недела ќе биде целиот покриен со снег а истото се однесува и за нашата држава.

Токму поради ова во најголем дел од Европа Март 2018 ќе биде далеку постуден од просекот.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

29 Прегледи

СЕЗОНСКА ПРОГНОЗА НА ACCUWEATHER ЗА ПРОЛЕТ 2018: ЗАКАНА ОД ПОПЛАВИ НА БАЛКАНОТ!

Accuweather ја издаде сезонската прогноза за пролет 2018.

Во неја истите укажуваат дека на Балканот оваа година пролетта ќе биде МНОГУ ВРНЕЖЛИВА со чести врнежи и истите можат да условат и локални поплавувања.

Доколку прогнозата се оствари на овој тим со постепеното затоплување на времето ќе растат и условите за нестабилна атмосфера и појава на чести невремиња проследени со поројни дождови, силни грмежи и град како и силни ветришта.

Но ние од наша страна сезонската прогноза за претстојната пролет ќе ја издадеме во текот на следните денови.

Да напоменеме дека овие прогнози не се премногу сигурни поради тоа што се работи за доста подолгорочна временска прогноза (сезонска).

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

32 Прегледи

ГОЛЕМО СНЕЖНО НЕВРЕМЕ ЈА ПОГОДИ ХРВАТСКА – СНЕЖНА ПОКРИВКА ДУРИ ОД ПРЕКУ ДВЕ МЕТРА! ДЕТАЛИ

Овие денови како што најавивме регионот е зафатен од СНЕЖНО НЕВРЕМЕ кое го активира метеоалармот на црвено предупредување и тоа во Хрватска каде има најмногу снег а снегот сеуште врне без престан.

Досега најмногу снег има наврнато на Завижан дури 222 сантиметри а снежната покривка постојано расте и највероватно е зголемена.

На повеќе повисоки места снежната покривка изнесува над 60 – 70 сантиметри додека на пониските места (градовите) исто така има многу снег понекаде и до околу 40 сантиметри.

Исто така и во пониските места снежната покривка постојано се зголемува.

Поради снежното невреме снегот отежнато с ечисти со што се вклучува и Хрватската армија.

 

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

76 Прегледи

ЛЕДЕНА ДОБА: ПОЛАРНИОТ ВРТЛОГ ТРГНА КОН ЕВРОПА! ЦЕЛА ЕВРОПА ЌЕ МРЗНЕ!

Од денеш петок поларниот вртлог тргнува кон Европскиот Континент и истиот во следните денови ќе се шири и ќе ја зафати цела Европа условувајќи снежни врнежи и ЕКСТРЕМНО НИСКИ температури на воздухот кој во делови на Европа ќе паднат дури и под -25 степени.

На Балканот овој вртлог ќе почне да пристигнува утре (сабота) а за време на овој викенд како и на почетокот на следната недела исто така и овдека ќе услови МНОГУ НИСКИ температури кој на некои места ќе се спуштат до околу па и под -20 степени.

Исто така целиот Балкан ќе го покрие снег и снежна покривка која ќче биде ЗНАЧИТЕЛНА.

Поради ваквата ситуација на нашите граѓани ги советуваме доколку патуваат надвор од државава да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ и да возат со намалена брзина.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

36 Прегледи

ОБНОВЕНА АНАЛИЗА: СЕКУНДАРЕН ЦИКЛОН ВИКЕНДОВ ЌЕ СЕ ФОРМИРА НАД ДРЖАВАВА (ЗНАЧИТЕЛНИ ВРНЕЖИ)

Утре (сабота) особено од пладневните часови ќе има локални врнежи од дожд додека на планините врнежите ќе бидат од снег. Вечерта и во текот на ноќта кон денот недела поради продор на студена воздушна маса од север врнежите се повеќе ќе поминуваат во снег.

Врнежите ќе бидат со слаб до умерен интензитет. Во текот на денот недела врнежите сеуште ќе бидат релативно послаби и претежно од снег со исклучок на југоисток каде ќе бидат претежно од дожд или од дожд и снег.

Интензивирање на врнежите ќе има во недела доцна попладнето и вечерта и ќе се прошират насекаде низ државава.

Истите ќе продолжат и во денот понеделник и ќе бидат од снег со исклучок на југоисток каде ќе бидат претежно од дожд или од дожд и снег.

Да напоменеме дека во дел од котлините можна е појава и на лапавица или на влажен снег.

До вторник наутро во поголем дел од државава ќе се формира снежна покривка додека на планините истата МНОГУ ќе се зголеми.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Сите кои овој викенд и почетокот на следната недела планираат да одат на подалечен пат или на скијачките центри или пак во планина тоа да го ОДЛОЖАТ за во подобри временски услови додека пак оние кој веќе се таму и ќе претстојуваат викендов ги советуваме во случај на интензивни снежни врнежи да не се движат низ планините и да не се оддалечуваат од своите викендички.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

34 Прегледи