ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: МАКЕДОНИЈА ПАТ ДА НЕ БИДАТ ИЗНЕНАДЕНИ – МАКЕДОНИЈА ЌЕ ЈА ПОГОДИ СНЕЖЕН БРАН И МНОГУ СНЕГ!

Почитувани граѓани како што кажавме и од наша страна нашето и тоа како го исполнуваме а тоа е дека го одложуваме нашиот одмор дури и ноќен со цел да ве информираме навремено со најбрзи и најпрецизни информации.

Почнувајќи од оваа ноќ кон територијата на нашата држава ќе започне да пробива многу студениот воздух кој е дел одполарниот вртлог кој буквално ќе ја зафати цела Европа и цел Балкан.

Оваа ноќ постепено врнежите од дожд ќе поминуваат во снег и на пониските места но ќе бидат сеуште локални и послаби.

Интензивирање на врнежите ќе има од утре доцна попладне и навечер кога НАСЕКАДЕ ќе се формира снежна поркивка и истите ќе бидат ИНТЕНЗИВНИ и ќе продолжат во денот понеделник.

На пониските места ќе се формира снежна поркивка од 10 до 20 сантиметри, понекаде дури и до преку 40 – 50 сантиметри додека на планините истата ќе се зголеми дури и за преку 50 – 60 сантиметри.

Поради поларната воздушна маса која се спушта од Арктикот температурите МНОГУ ЌЕ ОПАДНАТ и истите ќе бидат ДАЛЕКУ ПОД ПРОСЕКОТ за овој дел од годината.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

68 Прегледи

БИДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ: СЕ ПРИБЛИЖУВА СНЕЖНИОТ БРАН КОЈ ЌЕ ДОНЕСЕ МНОГУ СНЕГ! (ДЕТАЛНА АНАЛИЗА)

Почнувајќи од оваа ноќ територијата на нашата држава ќе започне да ја зафаќа многу студената воздушна маса која е резултата од поларниот вртлог кој буквално ја зафаќа цела Европа и Балкан.

Врнежите се повеќе ќе поминуваат во снег но сеуште ќе бидат послаби и локални оваа ноќ. Меѓутоа интензивирање на врнежите ќе има од утрешниот неделен ден а особено од утрешната ноќ каде насекаде ќе има формирање на снежната покривка.

Поинтензивни врннежи од снег ќе има и во понеделник што ќе условат понатамно зголемување на снежната покривка.

На пониските места ќе се формира снежна покривка со висина од 10 до 20 цм а понекаде дури и преку 30 цм додека на планините истата ќе се зголеми дури за повеќе од 50 цм.

Температурите на воздухот МНОГУ ќе опаднат и во најголем дел од државава и преку ден ќе останат до околу нулата па и под нулата што значи истите ќе бидат ДАЛЕКУ ПОД ПРОСЕКОТ за овој дел од годината.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Со оглед на тоа дека снежниот циклон ние многу блиску ви препорачуваме да избегнувате патување на далечен пат додека ако поминувате покрај планинските превои бидете КРАЈНО ВНИМАТЕЛНИ и возете со намалена брзина.

Исто така тие што ќе се наоѓаат на скијачките центри или на други планини ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ да не излегуваат на прошетка низ планини и да не се оддалечуваат од својата викендичка.

Ќе дува северен ветер кој повремено особено на исток и Долж Повардарието ќе се засилува и истиот ќе условува појава на снежни наноси.

За нови, детални и по потреба обновени информации околу временската состојба следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ.

Почитувани граѓани и сограѓани одсега па натаму преку најшиот најголем метеоролошки медиум во Македонија можете да ја рекламирате вашата фирма. За подетални информации контактирајте ме на мојот официјален фејсбук профил. СЛАВЧО ПОПОСКИ.

32 Прегледи